niedziela, 24 grudnia 2023

Chleb z ziarnami


Domowe pieczywo smakuje znakomicie. Nie trzeba o tym nikogo przekonywać.
Ostatnimi czasy korzystam z jednego przepisu, który dostałam od ciotecznego brata. 
Polubiliśmy ten smak i czasem nieco modyfikujemy dodatki np. doskonale się sprawdzają orzechy włoskie i żurawina.

Składniki na długą ok. 30 cm keksówkę:

0,5 kg mąki

opakowanie suchych drożdży 7 g

3 łyżki siemienia lnianego (ziarna)

4 łyżki pestek słonecznika

3 łyżki białego sezamu

3/4 łyżki cukru 

3/4 łyżki soli

3 łyżki oleju rzepakowego 

0,5 L. letniej przegotowanej wody 

Wykonanie:

Łączymy w dużej misce wszystkie suche skladniki, dodajemy wodę i olej, dalej mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Odstawiamy na 30 minut, po czym ponownie mieszamy i  odstawiamy na kolejne 20 - 30 minut. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 stopniach ok. 60 minut. U mnie piekarnik z funkcją góra - dół.


 

6 komentarzy:

  1. Zawsze mi brakowało dobrego, sprawdzonego przepisu na domowy chleb. A ten wygląda smakowicie, więc trzeba wypróbować ten przepis. Pięknych świąt życzę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest pyszny.

      Usuń
  2. Na taki chleb skuszę się z prawdziwą przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam i mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  3. Robię bardzo podobny chleb z ziarnami, uwielbiam takie wypieki. Co domowe, to najlepsze :) Muszę spróbować dodać orzechy włoskie, o których wspominasz, to może być ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodanie orzechów okazało się strzałem w dziesiątkę. Polecam :)

      Usuń