poniedziałek, 1 stycznia 2018

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Przekąska z ciasta francuskiego w kształcie ślimaczków wygląda zachęcająco i jest bardzo smaczna. Można ją podać na gorąco lub na zimno. 

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
15 dag sera żółtego w plastrach
15 dag szynki w plastrach
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, oregano, zioła prowansalskie
1 jajko
Ciasto rozłożyć, posmarować koncentratem, posypać przyprawami. Następnie dokładnie przykryć plastrami sera oraz wędliny, zostawiając na końcu pusty 0,5 centymetrowy pas do zlepienia.
Zwijać w rulon i kroić centymetrowe krążki. 
Układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Z podanych składników wyszły 23 ślimaki.
Próbowaliście takich ślimaczków?

17 komentarzy:

  1. mmmm prezentuje się bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie też są. Polecam na gorąco lub na zimno :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nic tylko trzeba coś do jedzenia zrobić. Ślimaczki robi się szybko i wychodzi ich dużo, dla całej rodziny :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ślimaczki :)
    Zawsze ciasto francuskie mam w lodówce...bo czasem ktoś wpadnie, a innym razem obiad jakiś zbyt mały, a i do zup niektórych w ramach przegryzki :) I w ogóle można cuda wianki robić i w roladce zamykać :)
    Piękne zdjęcia ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też staram się mieć opakowanie ciasta francuskiego pod ręką :)

      Usuń
  4. jadłam, mega mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow , poczęstuje się :)bo ja przed kolacją :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, a już wieki ich nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Widzę, że jest więcej miłośników ślimaczków :)

      Usuń
  8. Jadłam bardzo podobne ślimaczki. Są pyszne! Udostepniam przepis. Chcę spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko Co zawiera ciasto francuskie. Te ślimaczki wyglądają pięknie ��

    OdpowiedzUsuń
  10. O kurczę! Chyba spróbuje w weekend 💛

    OdpowiedzUsuń