piątek, 11 maja 2018

Panierowany seler

Bardzo smaczne i proste do wykonania danie na śniadanie lub kolację albo jako dodatek do obiadu.

Składniki:
duży seler
1 jajko
pół łyżeczki soli
łyżeczka posiekanej zieleniny
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Seler obrać, pokroić na plastry o grubości około 1 cm, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajko roztrzepać widelcem, dodać zieleninę i sól. Krążki selera moczyć w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na silnie rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub samodzielną potrawę np. z sosem pomidorowym.

11 komentarzy:

  1. Wieki nie robiłam a jest taki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam selera w takiej formie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam tak podanego selera, choć ja najbardziej lubię go w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sałatkach też lubię, ale wolę panierowany i smażony :)

      Usuń
  4. Seler nie jest moim ulubionym warzywem, ale ten panierowany wygląda niesamowicie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń