niedziela, 6 maja 2018

Zapiekanka z cukinii z sosem jogurtowym

Wiosna to czas, kiedy częściej niż zimą mamy ochotę na lżejsze dania. U mnie w kuchni zagościła cukinia i proponuję szybką i łatwą zapiekankę z sosem na bazie jogurtu.Składniki zapiekanki:
3 nieduże cukinie
opakowanie sera feta
3 łyżeczki koperku
3 łyżki kaszy manny
3 jajka
3 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do posmarowania blaszki

Składniki sosu:
150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka koperku
szczypta soli

Sposób wykonania:
Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i przełożyć masę na natłuszczoną blaszkę. Zapiekać około 45 minut.
Polać sosem powstałym z wymieszania podanych składników.

6 komentarzy:

  1. chętnie skorzystam, akurat mam dwie małe cukinie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  2. Bardzo moje smaki, kocham cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w lodówce dwie cukinie, jutro zrobię zapiekankę według Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zrobiłaś i smakowała :)

      Usuń