sobota, 29 czerwca 2013

Pasztet z soczewicy

 
1 szkl. soczewicy 
4 jajka
2 marchewki
1 cebula
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
curry - 1 płaska łyżka


Soczewicę zalać 2 szkl. wody, posolić, gotować około 30-40 minut, aż do rozgotowania się. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać starte na tarce marchewki i dusić około 7 minut. Soczewicę połączyć z marchwią i cebulą. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Przelać do foremek i piec około 45 minut.
 

Do upieczenia pasztetu wykorzystałam formę silikonową.

6 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie, nigdy nie jadłam takiego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi już za mną od jakiegoś czasu, ale ciągle odkładam go na "później". Muszę szybko nadrobić zaległości;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy, a akurat mam soczewicę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. musze jakis pasztet w koncu zrobic:P

    OdpowiedzUsuń
  5. już prawie zrobiony, zostało tylko upiec :) ja dodałem do cebuli trochę słodkiej papryki w proszku i szczyptę imbiru :) mam nadzieję że efekt końcowy będzie taki jak ma być :)

    OdpowiedzUsuń