czwartek, 29 października 2015

Sernik z figą na spodzie z herbatników


Dzisiaj przepis na sernik tak smaczny, że mogłabym go jeść codziennie. Jest przy tym prosty do zrobienia.
Składniki:
wiaderko 1 kg sera w wiaderku (kupuję w Lidlu)
1 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 jajek
2 paczki herbatników 
figi
Jajka wybić, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić pianę. Masę z żółtek dodać do sera, wymieszać, na końcu dodać pianę z białek, delikatnie mieszając. Masę umieścić w formie wyłożonej herbatnikami. Piec ok. 45-50 minut.
Smaczny i wilgotny sernik, który rozpływa się w ustach. Dodatek owoców sprawia, że staje się wyjątkowym deserem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz