niedziela, 31 lipca 2016

Bułki drożdżowe cynamonowe

Pyszne, aromatyczne bułeczki, coś jak szwedzkie cynamonowe wypieki :)


Składniki:

1 łyżka nasion kardamonu lub sproszkowanej przyprawy,

pół litra mleka,

40 g świeżych drożdży,

100 g miękkiego masła,

100 g cukru,

szczypta soli,

1 jajko,


700 - 750 g mąki.


Nadzienie:

2/3 kostki masła,

80 g brązowego cukru,

2 łyżki cynamonu.

Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem. Mleko podgrzać aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać do drożdży i cukru, wymieszać.

Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości blachy), jedną część rozwałkować na prostokąt, pozostałe części pozostawić pod przykryciem.

Rozwałkowany prostokąt posmarować obficie stopionym i przestudzonym masłem. Po wierzchu posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć w wałek wzdłuż szerszego boku. Odkrawać mniej więcej dwu centymetrowej grubości krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut, przesmarować stopionym masłem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 17-18 minut. 


Przepis jest świetny, bułeczki smakują wybornie. Polecam :)

2 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda :)
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń