sobota, 6 sierpnia 2016

Krajanka pomidorowa


Krajanka pomidorowa zimową porą może posłużyć jako baza do sałatki, ale z powodzeniem można po przetarciu zastosować do sosu lub zupy.

Składniki na 6 litrowych słoików:
4 kg pomidorów
3 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry i po usunięciu twardych części pokroić w cząstki. Wkładać do słoików, na wierzch każdego wsypać po pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zakręcać i pasteryzować 12-15 minut.
Można też pokrojone pomidory włożyć do miski, wymieszać z przyprawami i dopiero układać w słoikach. Raz zrobiłam dodatkowo z ziołami prowansalskimi i też były smaczne.

A Wy co najczęściej robicie z pomidorów?

6 komentarzy:

  1. Świetne, ja pomidorowych weków nie robię niestety :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czas to zmienić, polecam ten prosty przepis :)

      Usuń
  2. Zrobiłam dzisiaj takie pomidorki. Dodatkowo na wierzch przed zakręceniem wieczek wlałam po 2 łyżki oliwy. Mam nadzieję że otwarciu przypomną mi lato w zimowe dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama robi takie pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń