czwartek, 1 lutego 2018

Chleb czystoziarnisty z płatkami jaglanymi i ostropestem - luty pod hasłem "mede with love"


Wpis powstał w ramach blogerskiej akcji organizowanej przez Michała, o której możecie poczytać TUTAJ
Tematem pierwszego miesiąca jest "made with love".

Mój mąż jest uczulony na zboża, więc przygotowuję dla niego różnego rodzaju domowe pieczywo.
Skoro już o mężu mowa, 14 lutego obchodzimy rocznicę ślubu cywilnego i to nie byle jaką ;) - porcelanowe gody <3


Chleb czystoziarnisty można przygotować tak: Chleb czystoziarnisty
Warto jednak poeksperymentować z dodatkami i polecam różne rodzaje płatków. Tym razem zrobiłam z jaglanymi.
Składniki na foremkę keksową:
1,5 szkl płatków jaglanych
1,5 szkl ziaren słonecznika
1,5 szkl wody
5 łyżek stopionego i wystudzonego oleju kokosowego
5-6 łyżek pestek dyni
8 łyżek mielonego siemienia lnianego
8 łyżek ziaren siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka mielonego ostropestu
Wszystkie produkty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, dociskając do dna. Wstawić do lodówki na 2 godziny, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. W przeciwnym razie może się kruszyć.
Płatki jaglane są delikatniejsze w smaku od innych rodzajów płatków. Z kolei ostropest wspomaga pracę wątroby, więc korzystnie wpływa na nasze zdrowie.


Linki do publikacji wpisów blogerów, którzy dołączyli do akcji znajdziecie TU

Uczestnicy akcji:
Czarszka evelyn'sshades of red rozmyślaniayasminelli Heyitsalexk dobrulbloguje
kolorowy kraj lifein colour MAZGOO BlondeBangs MadebyGigi Kerli -Kinga Kerth ArsenicNiewyparzonapudernica Zakochanaw kolorkach TwojeŹródło Urody Interendo CodziennośćnaszaMamatrójki Esyfloresy fantasmagorie wblasku Marzeń

11 komentarzy:

  1. robiłem kiedyś taki ale zamiast wody była maślanka lub jogurt i to mi się w przepisie co prawda podobało ale nie było żadnego tłuszczu więc może dlatego nie był najlepszy i strasznie się kruszył. Spróbuję teraz zrobić według Twojego przepisu :) ale wodę wymienię na maślankę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że to siemię lniane spaja całość. Z nabiałem nigdy nie robiłam, może kiedyś wypróbuję Twoją wersje :)

      Usuń
  2. ten chleb wygląda genialnie, domyślam się , że jest sycący i bardzo zdrowy, kiedyś wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sycący i dość specyficzny w smaku oraz wyjątkowo zdrowy :)

      Usuń
  3. Powiem tak, wygląda po prostu wspaniałe :) Zjadłabym z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma charakterystyczny smak i jest bardzo zdrowy :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie chlebki, wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb wygląda fantastycznie i na pewno wybornie smakuje :) Zjadłabym z ogromną przyjemnością z samym masłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też domowe pieczywo najbardziej lubię z samym masłem :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie chlebki, ostropest jest mi znany :) Taki chlebek nie potrzebuje już niczego innego jak masła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma dość specyficzny smak i jest bardzo zdrowy, dlatego warto od czasu do czasu upiec.

      Usuń