środa, 7 lutego 2018

Pączki pieczone w piekarniku

Pączki pieczone w piekarniku są smaczne i pozbawione niepotrzebnego tłuszczu. Z wyglądu przypominają bułki, ale są o wiele delikatniejsze, bardziej puszyste. 

Można je nadziać marmoladą, polać lukrem lub zjeść bez dodatków.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich słodkości, polecam i to nie tylko na Tłusty Czwartek.
Piekłam je po raz pierwszy i chyba zastąpią u nas tradycyjne pączki smażone.

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
100g masła
50 g. świeżych drożdży
1/2 szkl cukru
1 szkl mleka
2 jajka
2 żółtka
twarda marmolada - kilka łyżek

Drożdże pokruszyć, dodać po jednej łyżce cukru i mąki. Zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 
Masło rozpuścić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilkanaście minut. Ciasto jest dość lepiące. Odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. 
Rozwałkować na grubość 1 cm, kieliszkiem do wina wykrawać kółka, nakładać po pół łyżeczki marmolady, zlepiać i układać na papierze do pieczenia zlepieniem do dołu. 
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 
Wierzch posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
Z podanych składników wyszło ponad 40 małych pączków.

15 komentarzy:

  1. Ja z tego przepisu skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i mam nadzieję, że będą smakowały :)
      Można też zrobić większe, wystarczy grubiej rozwałkować i wykrawać kółka szklanką :)

      Usuń
  2. wyglądają pysznie, pięknie wyrosły

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak różnią się smakiem od tych smażonych. Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się nietrudne. Może wreszcie udałoby mi się zrobić pączki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się nietrudne. Może wreszcie udałoby mi się zrobić pączki :D

    OdpowiedzUsuń