Wiosna to czas, kiedy częściej niż zimą mamy ochotę na lżejsze dania. U mnie w kuchni zagościła cukinia i proponuję szybką i łatwą zapiekankę z sosem na bazie jogurtu.Składniki zapiekanki:
3 nieduże cukinie 
opakowanie sera feta
3 łyżeczki koperku
3 łyżki kaszy manny
3 jajka
3 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do posmarowania blaszki
Składniki sosu: 
150 ml jogurtu naturalnego 
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka koperku
szczypta soli
Sposób wykonania: 
Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i przełożyć masę na natłuszczoną blaszkę. Zapiekać około 45 minut. 
Polać sosem powstałym z wymieszania podanych składników.
 
chętnie skorzystam, akurat mam dwie małe cukinie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńBardzo moje smaki, kocham cukinię :)
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii też są pyszne :)
UsuńMam w lodówce dwie cukinie, jutro zrobię zapiekankę według Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zrobiłaś i smakowała :)
Usuń