środa, 3 października 2012

Domowe tzatzyki


400 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 ogórek - wąż
odrobina soli

Ogórek obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę przed podaniem.


Uwielbiamy ten sos do kiełbaski z grilla, pieczonych mięs, duszonych żeberek. Odkąd zaczęłam robić w domu, już nigdy nie kupiłam gotowego.

6 komentarzy:

  1. oryginalne grackie tzatzyki mówi ze ogórek kroimy w kostkę ;)
    choć sama czasem też tak robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Dusiu, czasem kroimy czasem ucieramy, tym razem córka robiła :)

      Usuń
  2. A ja dodaje jeszcze kapary i bazylie i miksuję wszystko w blenderze:D Ciekawe co by na to powiedział rodowity Grek;D ważne, że smakuje, co nie?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi smaczku narobiłaś. Może następnym razem tak zrobię :)

      Usuń
  3. Super sos, chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń