piątek, 10 maja 2019

Warzywny pasztet z soczewicy

Pasztety warzywne są świetną alternatywą dla pieczeni mięsnych. Najczęściej ich bazą są rośliny strączkowe, u mnie jest to soczewica. Warzywo samo w sobie nie ma wybitnych walorów smakowych, więc trzeba potrawę dobrze przyprawić. Wykorzystałam przyprawy nadające potrawie indyjskiego charakteru.

Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 marchweki
2 cebule
6 łyżek oleju
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki ziaren słonecznika

1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta papryki chili
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kolendry
Soczewicę gotować przez 10-12 minut aż zacznie się rozpadać. Cebulę pokrojoną w kostkę i marchew poszatkowaną w cienkie plastry usmażyć na połowie oleju, po czym dodać do soczewicy. Po przestudzeniu całości do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do posmarowanej olejem formy. Piec ok. 55 minut w temperaturze 175 stopni.
Wierzch można przed pieczeniem posypać siemieniem lnianym lub mieloną czarnuszką.
Niektórzy preferują bardziej jednolitą fakturę, wówczas wszystkie składniki przed pieczeniem należy zblendować. My wolimy kawałki marchewki w przekroju pasztetu.

59 komentarzy:

  1. A nie najlepiej w mielarce do mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś ciężko przekonać mi się do soczewicy. I to już nawet nie chodzi o smak, bo ten jest całkiem ok, ale o świadomość, że TO TA SOCZEWICA, której nigdy nie lubiłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny, bo zrobiony ze składników, które lubię. A takiego pasztetu jeszcze nigdy nie jadłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Często coś z niej robię. Więc chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie potrafię się niestety przekonać do soczewicy :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie przekonują przede wszystkim wartości odżywcze :)

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale. Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę taki zrobić. Bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie pasztety. Pożyczam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam, ale to nie moja bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię soczewicę, ale pasztetu chyba nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewicę polecam też dodawać do lecza oraz fasolki po bretońsku :)

      Usuń
  11. Muszę w najbliższym czasie wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niezwykle smakowicie! Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie pasztety i z pewnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wolę takie pasztety niż te mięsne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo na pewno pyszne! A soczewica niedoceniana przez polaków :/

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie :D na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Soczewicę lubię i aż dziwne, że jeszcze takiego pasztetu nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajny pomysł na bezmięsny posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jem soczewicy. Ale pomysł ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię pasztety warzywne i tylko takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeszcze nigdy nie próbowałam robić takiego pasztetu, więc może to być dla mnie swego rodzaju wyzwanie. Ale wygląda smakowicie. Chętnie przetestuję przepis. Może akurat nam zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No właśnie chodził mi po głowie ! Więc to musi być jakiś znak, że w końcu go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  23. koniecznie wypróbuję, wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem wegetarianką wiec poszukuje własnie takich przepisów. Zapowiada się przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo ciekawy przepis, z chęcią sprobuję

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis idealny dla mnie. Ostatnio ograniczam mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda naprawdę dobrze, a soczewica jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie ma jak domowy pasztet... najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda bardzo apetycznie :) Leci do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam soczewicę, niestety jako jedyna w domu. Chyba muszę zrobić mniejszą porcję. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie jadłam pasztetu warzywnego, ale kiedyś spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  32. uwielbiam soczewicę, więc na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przepysznie. W życiu bym nie zgadła, że to z soczewicy :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Jeden z moich ulubionych. Mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ostatnio bardzo często taki robię. Wprost go uwielbiam. Świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jeszcze nie jadłam soczewicy, nawet nie wiem jak smakuje. Pasztetu bezmięsnego też nie próbowałam. Czas coś zmienić

    OdpowiedzUsuń
  38. Na początku myślałam, że to jakieś ciasto. Pierwszy raz widzę taki ładny pasztet i to bez mięsą :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo lubię takie przyprawy, dodają mnóstwo smaku takim potrawom, pyszna i zdrowa propozycja☺ Obserwuję, będę częściej wpadać i życzę miłego weekendu ☺

    OdpowiedzUsuń