Panna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietany.
Podany z musem lub sosem owocowym jest idealną propozycją podczas upalnego dnia.
Przygotowuje się go błyskawicznie.
Składniki:
500 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
100 ml wody
Śmietanę zagotować z cukrami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i powoli dolewać do śmietany, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, przelać do miseczek i odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Mus/sos zrobiłam z dwóch garści truskawek i odrobiny cukru pudru. Wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Ozdobić świeżymi owocami.
wow, wygląda doskonale, jak z najlepszej kawiarni czy restauracji, apetyczny deser
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTo bardzo prosty przepis, a smakuje wyśmienicie :)
Wygląda obłędnie! Chyba jutro spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo łatwy przepis :)
UsuńAle narobiłaś mi smaka !
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Jeden z moich ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńJa także bardzo lubię, chociaż nie jadam często.
UsuńMniam, pysznie :)
OdpowiedzUsuńKochana ale pyszności, wpraszam się na deserek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do mnie: https://thewomenlife.blogspot.com/
pozdrawiam ciepło :)
Uwielbiam panna cote :D
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła <3 Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, deser bardzo prosty i smaczny :)
UsuńMniam, oj zjadłabym, szkoda, że truskawki już nie te :P
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić z malinami :)
Usuń